• LOCATION 11 | Cowbells, Chalets and Balthus: A Swiss Alpine Village Excursion

    Behind Maison de la Place

    Behind Maison de la Place on Rossinière audio tour Cowbells, Chalets and Balthus: A Swiss Alpine Village Excursion

    Stop here behind the Maison de la Place.

    Before industrialization, wooden beams were shaped with axes at the construction site, giving the wood the rustic appearance you can see here. Trees were felled in winter on the new moon when the sap was descending. The wood was not protected and allowed to age naturally, which explains the blackening of the facades. You’ll notice that the west-facing wall is built in stone rather than wood. This was often done to prevent damage to the building from the prevailing westerly winds.

    You’ll also notice the mosaics on the ground by the entrance. The spaces around the houses were often decorated with mosaics. These were made from stones collected in the nearby river and cemented with sand.

    When you're ready, continue on the path and take the steps leading up to the main road.

    Cross the road on the pedestrian crossing and continue along Chemin de l'Eglise.

    Carry on walking and take the steps leading uphill.

Cowbells, Chalets and Balthus: A Swiss Alpine Village Excursion